Korektnost tu byla a asi i bude

21. 03. 2016 10:54:32
Korektnost vládne světem. Ano, nemělo by se v televizi vypustit z úst vše, co si dotyčný myslí. Ale co taková „hyperkorektnost“, která se zas a znovu objevuje na povrchu díky britské televizní stanici BBC.

Zdá se to jen mně, ale v televizi se čím dál častěji objevují slova – ne příliš spisovného rázu. Za co nás trestají u maturit je na denním pořádku. Ale pak je tu druhá strana. Zapomeňme na formu, kdy při televizních novinách špatně vyčasují sloveso či mu přisoudí jiný pád, ale zaměřme se na obsah. Podle mého názoru do pořadu jako televizní noviny nepatří subjektivní projevy. Že se slečně nelíbí, že se nepostaví v Plzni místo Domu hrůzy obchodní centrum? Sorry, ale to nás opravdu nezajímá. Možná po směně může s diváky zajít na kafe a vyjevit své názory na situaci.

Zaměřujeme se, kdo kde kdy řekne něco, co až nápadně splňuje „přesvědčení národa“, co až nápadně zní jako něco, co by se hodilo vládě. Ale neuvědomujeme si, že televizní médium na nás nepůsobí jen skrze informace. Měla jsem tu čest s panem Davidem Vaughan, který pochází z UK a byl zpravodajem BBC (dnes vyučuje žurnalistiku a již 20 let působí v Českém rozhlase). Byl hostem panelové diskuze na PSS před třemi měsíci a sdělil nám velice zajímavý poznatek na téma „Informační válka“. Nejde jen o samotné informace, ale jak se žurnalista podá. Typická situace – žena stojí u žehlicího prkna (vyhněme se pojmenováváním typu stereotyp a nevhodné), já nevím jak vy, ale já preferuji určité „pozadí“. Poslouchám film, nemusím ho vidět. Teď si představme, že postava, jež nevěnuje plně pozornost informacím, ale spíše hlasu, který ony informace podává. Při poslechu jasně vycítí, kdy se mluví o něčem dobrém a kdy o něčem špatném. Je ovšem jedno, jestli ta dobrá informace byla, že chleba zdraží o 25 % či že máme v pátek všichni volno. Špatná informace může být také různého charakteru. To zavání subjektivním ovlivňováním.

Takže se sice bouříme proti obsahu, ale snadno se necháme ovlivnit i jinými faktory, aniž bychom to postřehli. Televize by měla být ve své podstatě nezávislá. Televizní noviny by nám neměli diktovat, z čeho máme mít radost a z čeho ne. Ale děje se tak a my se tomu přizpůsobujeme. Proč nám najednou vadí, že si BBC nestojí za svým názorem, že je až přehnaně citlivá na jakékoliv protesty. Do určité míry chápu, že kdyby se pořad o autech vyprávěl jako popis fauny Středozemního moře - křivky sledovanosti by moc nestoupali. Lidé mají rádi, když se pořad okoření nějakou satirou. Prosím, ale každý humor není humor.

Ani se BBC nedivím, že raději stáhne díl Top Gearu, než aby si stála za svým názorem. Řekněme si upřímně, Clarkson si měl dávat pozor na to, co z úst vypouští a že se někomu zdá, že poslední - stáhnutý díl znehodnocuje válečné oběti. Upřímně, vždy se najde někdo, kdo to bude brát špatně. Jsou to dějiny a UK je na ně velice choulostivá. Už Shakespear upravoval své hrdiny tak, aby se zavděčil královně a tehdy ho nikdo nemohl napadnout z politické korektnosti. Proč ale být za každé situace kontroverzní, proč chtít udělat rozruch, halo. S Clarksonem nevidím problém v tom, že má jiný názor než já. Ale jeho výroky BYLY přes čáru, a i když je pěkné, že si stojí za svým, určitě bych nechtěla, aby je slyšely například mé děti. To já je zkazím „blbýma kecama“ raději sama, nepotřebuji Clarksona, aby jim pověděl, co je podle něho špatné a co dobré. I když jeho humor shledávám místy za zábavný.

A že ten pověstný britský humor vymizí? Kdyby si lidé raději pustili Jistě, pane ministře, Jistě, pane premiére a co Červený trpaslík? To jsou zapomenuté seriály, které jsou plny britského humoru. Pokud jde lidem pouze o to, že se podle nich „britský humor“ zapsal do Červené knihy ohrožených druhů – nezoufejte „Jistě, pane ministře“ je inteligentní humor, který určitě nepodléhá politické korektnosti a dokonce jí zesměšňuje. Sice asi musíte znát určité fakty, ale o to je to přeci zábavnější ...

Autor: Kateřina Kůsová | pondělí 21.3.2016 10:54 | karma článku: 12.85 | přečteno: 791x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.18 | Přečteno: 647 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 2262 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 301 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 218 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 281 | Diskuse
Počet článků 5 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 646

Jsem gymnazistka, která se v posledních letech naprosto zbláznila do různých studentský summitů, politických debat a panelových diskuzí. I když mé názory budou někdy možná mylné, možná naivní - věřím, že tu mám dostatečné plénum.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...